poniedziałek, 27 stycznia 2014

Tortilla z kurczakiem i guacamole

Tortilla z kurczakiem i guacamole przepyszny sposób na obiad lub romantyczną kolację. Nie tylko smaczne, ale poprzez zawartość warzyw również zdrowe. Guacamole czyli sos meksykański przygotowywany na bazie awokado, owocu mające zbawienny wpływ na nasz organizm, najważniejsze z nich to jego działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i wspomagające trawienie. Awokado samo w sobie ma specyficzny smak, ja za nim nie przepadam, ale awokado przerobione na guacamole- to już zupełnie inna bajka.....jest pyszne...
A tortilla wypełniona po brzegi kurczakiem, warzywami i serem, podpieczona i chrupiąca...musicie tego spróbować...




Składniki:
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 6 placków pszennej tortilli
  • 3 miękkie owoce awokado
  • oliwa z oliwek
  • 2 ostre papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 limonki
  • 300 g sera gouda
  • 2 papryki (żółta i czerwona),
  • 6 dymek
  • 400 g czerwonej fasoli w puszce
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie farszu:
  1. Kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałeczki.
  2. Rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka, doprawiamy sola i pieprzem.
  3. Papryczkę chili pozbawiamy nasion i kroimy w kosteczkę.
  4. do kurczaka dodajemy większą część papryczki, 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry i pokrojoną cebulkę dymkę.
  5. Smażymy chwilę i przekładamy do miski.
  6. Na tą samą patelnię na rozgrzaną oliwę wrzucamy paprykę czerwona i żółtą pokrojoną w paski, skrapiamy sokiem z połowy limonki, doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Fasolę odcedzamy i rozgniatamy widelcem na miazgę, doprawiamy sokiem z limonki, oliwą z oliwek. Dodajemy do papryki. Mieszamy.
  8. Ucieramy ser na grubszych oczkach.
  9. Placek tortilli kładziemy na patelni, na nim układamy starty ser, następnie kawałki kurczaka, paprykę z fasolą, ponownie posypujemy serem (zostawiamy  około 2 cm tortilli nie posypanej przy brzegach) i zakrywamy drugą tortillą
                                                                                       
  10. Podgrzewamy na wolnym ogniu kilka minut, odwracamy na drugą stronę (robiłam to przy pomocy płaskiego talerza).
  11. Tortille zdjęte z patelni kroimy na 4 części.

Przygotowanie sosu guacamole:
  1. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ wyciągamy za pomocą łyżki i wkładamy do miseczki, rozgniatamy za pomocą widelca.
  2. Dodajemy łyżkę oliwy, pozostałą papryczkę chili, 2 ząbki czosnku drobno pokrojone.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z połowy limonki, mieszamy.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz