niedziela, 3 listopada 2013

Krem z dyni

Dynia- piękne warzywo kryjące pod skórką sporo witamin i minerałów, jest niskokaloryczna, więc możemy zajadać się nią do woli. Dynia działa odkwaszająco na organizm i go wzmacnia, nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych właściwości odżywczych.
Zrobienie kremu z dyni nie zajmie Wam wiele czasu a efekt jest przepyszny, możemy podawać go z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

 
Czas: 30 min
Ilość porcji: 6

Składniki:
  • 2 cebule
  • 1,5- 2 kg dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • gorący bulion
  • sól
  • groszek ptysiowy lub grzanki
Przygotowanie:
  1. Dynię obieramy ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy na kawałki.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę.
  3. Do garnka wrzucamy dynię, zalewamy bulionem tak, aby przykrył dynię, gotujemy 15 minut.
  4. Miksujemy ugotowaną dynię blenderem, solimy.
  5. Ja podałam krem z grzankami- kroimy bułkę, polewamy oliwą, posypujemy ziołami i wkładamy do piekarnika na 5 min, temp. 180 st.C.
Smacznego :-)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz