poniedziałek, 7 października 2013

Schab z kością pieczony z ziołami i musztardą

Schab pieczony z kością ma zupełnie inny smak niż ten bez kości, nie jest suchy, wręcz przeciwnie jest wilgotny, soczysty i sam rozpada się w ustach, smakuje nieporównywalnie lepiej. Dawniej piekłam schab bez kości, do momentu, aż nie spróbowałam z kością i wszyscy domownicy poczuli różnicę w smaku. Schab podajemy z sosem, ziemniakami, ryżem lub kaszą i różnego rodzaju sałatkami, ogórkami lub buraczkami.
 Czas: 90 min + czas na marynowanie

Składniki:
  • schab z kością
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
Przygotowanie:
  1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Do miseczki wlewamy sos sojowy, dodajemy czosnek, rozmaryn, szałwię, pieprz i musztardę, mieszamy.
  3. Schab nacieramy marynatą i przekładamy do naczynia, w którym będziemy piec mięso, dookoła układamy piórka cebuli, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na min. 4h. Wyjmujemy naczynie z mięsem godzinę przed wsadzeniem go do piekarnika, w przeciwnym razie naczynie może popękać.
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C , mięso podlewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem 60 min. od czasu do czasu podlewamy wytworzonym sosem, po 1h mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze 5 min.


Smacznego :-) 





1 komentarz: