Czas: 90 min + czas na marynowanie
Składniki:
- schab z kością
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka posiekanej szałwii
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Do miseczki wlewamy sos sojowy, dodajemy czosnek, rozmaryn, szałwię, pieprz i musztardę, mieszamy.
- Schab nacieramy marynatą i przekładamy do naczynia, w którym będziemy piec mięso, dookoła układamy piórka cebuli, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na min. 4h. Wyjmujemy naczynie z mięsem godzinę przed wsadzeniem go do piekarnika, w przeciwnym razie naczynie może popękać.
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C , mięso podlewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem 60 min. od czasu do czasu podlewamy wytworzonym sosem, po 1h mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze 5 min.
Smacznego :-)
od razu zrobiłam się głodna :) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń