niedziela, 13 października 2013

Pyszny kruchy placek ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami jest świetnym pomysłem na popołudniowy deser lub spotkanie z przyjaciółmi. Jest naprawdę bardzo smaczne, śliwek należy ułożyć jak najwięcej, ja nie miałam ich zbyt dużo, ponieważ znikały zanim zdążyłam je ułożyć na cieście...mój syn nie mógł się oprzeć :-)

Czas: 20 min (+1h chłodzenia)
Ilość porcji: duża blacha 27cm x 37cm

Składniki:
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1kg śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, masło, cukier, żółtka i śmietanę.
  2. Wszystkie składniki siekamy, zagniatamy szybko kulkę i chłodzimy w lodówce 1h.
  3. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, wyjmujemy pestki.
  4. Ciastem wyklejamy formę, wyłożoną folią, zostawiając 1/3 ciasta na wierzch.
  5. Na ciasto przecięciem do góry układamy śliwki, na tarce trzemy resztę ciasta.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i pieczemy 45-60 min.
  7. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :-)












2 komentarze:

  1. wlasnie teraz robie ten przepis nie moge sie doczekac finalu

    OdpowiedzUsuń
  2. no i upieklam ,jest bardzo niski ,nie o tym marzylam zobaczymy jak w smaku ale zadna rewelacja

    OdpowiedzUsuń