środa, 4 września 2013

Tort Truskawkowy Angry Birds

Tort truskawkowy powstał z okazji 6 urodzin mojego synka Filipka :-) jestem pewna, że będzie pyszną niespodzianką dla każdego dzieciaka, w końcu truskawki lubią wszyscy...a jeżeli jeszcze zrobimy go w kształcie Wściekłego Ptaka, który teraz jest bardzo na topie...to radość gwarantowana.
Tort składa się z biszkoptu, masy truskawkowej zrobionej z truskawek mrożonych i świeżych, masy maślanej, która jest niezbędna przy tortach obkładanych lukrem lub marcepanem, ponieważ masy z zawartością śmietany rozpuszczają zarówno lukier jak i marcepan, więc masło służy do izolacji masy truskawkowej od powleczenia tortu. Tort jest słodki ponieważ powleczony jest masą z pianek marshmallow i cukru pudru, ale truskawki swoją kwaskowatością równoważą smak. Małe angry birdsy i świnie zrobiłam z kolorowego marcepanu. smak tortu jest bardzo dobry...a efekt wizualny oceńcie sami :-)

Czas: 2-3h
Ilość porcji: 10-20
Tortownica 26 cm

Składniki:
Nasączenie biszkoptu:
  • 1/2 ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
Krem truskawkowy:
  • 800g mrożonych truskawek
  • 1 i 1/2 galaretki truskawkowej
  • 1 i 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1/2 kg truskawek
Krem maślany:
  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
Lukier do obłożenia tortu:
  • 270 g białych pianek marshmallow
  • 4 łyżki wody
  • ok 600 g cukru pudru
Ewentualnie
Marcepan kolorowy do figurek
Barwniki spożywcze


Przygotowanie
Krem truskawkowy:
  1. Owoce rozmrozić i razem z sokiem zmiksować, włożyć do garnka i zagotować.
  2. Kiedy owoce zagotują się, rozpuszczamy w nich galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Ubijamy na sztywno śmietanę i powoli dodajemy do niej dobrze schłodzone, tężejące owoce.
  4. Kroimy truskawki w drobną kosteczkę i dodajemy do masy.
  5. Jeżeli masa nie będzie jeszcze sztywna, to należy włożyć ja na chwilę do lodówki.
Poncz do nasączenia biszkoptu:
  1. Do wody dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy
  2. Biszkopt kroimy na 3 równe części i każdy krążek nasączamy ponczem (robimy to za pomocą małej łyżeczki)
Na pierwszy krążek biszkoptu nakładamy 1/3 kremu truskawkowego, następnie kolejno biszkopt, krem, biszkopt i na samej górze smarujemy kremem.



Wkładamy tort do lodówki, najlepiej na całą noc, ale 3h powinny wystarczyć.

Po wyjęciu tortu z lodówki przygotowujemy Krem Maślany:
  1. Miękkie masło miksujemy kilka minut na gładką masę.
  2. Dodajemy łyżkę mleka i cukier puder i miksujemy jeszcze kilka minut
  3. Przygotowanym kremem maślanym smarujemy cały tort.
 
 
Tort wkładamy do lodówki i przygotowujemy lukier plastyczny
  1. Gotujemy wodę w garnku, zmniejszamy ogień na minimalny, na tym garnku ustawiamy drugi, do którego wrzucamy pianki marshmallow i 4 łyżki wody, mieszamy od czasu do czasu,pianki mają się rozpuścić na parze.
  2. Po rozpuszczeniu i lekkim przestudzeniu dodajemy do pianek stopniowo cukier puder, następnie przekładamy wszystko na stolnicę i nadal dodajemy cukier zagniatając jak ciasto do momentu aż nie będzie się kleiło do rąk i osiągnie konsystencję, która pozwoli się rozwałkować.
  3. Wałkujemy lukier do takiej wielkości, aby pokrył nam cały tort.

             Cienkim nożem odcinamy nadmiar lukru.
 

             Ozdabiamy tort wedle uznania, kolorowe ozdoby wykonałam z kolorowego marcepanu,   
             natomiast czarne elementy zostały zabarwione barwnikiem spożywczym.


 
Smacznego :-)
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 






6 komentarzy:

  1. czym nabłyszczyłaś tą górę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pędzelkiem z białkiem, ale dosłownie minimalna warstwa :-)

      Usuń
  2. Piękny! Gratuluje!
    Zapraszam do udziału w konkursie - http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba wiem jaki tort tym razem upiekę bratu na urodziny :D Genialne :D

    OdpowiedzUsuń