środa, 18 września 2013

Sushi

Sushi to potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, kawałków ryb i warzyw.
Ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia, dlatego należy ją jeść zaraz po przygotowaniu.
Tradycyjnie sushi spożywa się palcami, niedozwolone jest jednak pozostawianie nadgryzionego kawałka na talerzu. W zachodnich restauracjach, w tym także w Polsce, goście nie są przyzwyczajeni do jedzenia palcami i najczęściej posługują się przy spożywaniu sushi pałeczkami. Do sushi podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir, który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych.
Jaka jest cena sushi wszyscy wiemy, wiemy również jak długo czasami trzeba czekać, aby je nam dostarczono...zniechęcona powyższymi "niedogodnościami", postanowiłam sama przygotować sushi w domu. Mam w planie nauczyć się profesjonalnie robienia tej japońskiej potrawy, więc pewnie za jakiś czas wybiorę się na kurs...póki co czysto amatorsko...ale efekt muszę przyznać zadowalający- zarówno smakowy jak i wizualny.


Składniki:
Zestaw do sushi, który zawiera:
  • Liście alg morskich
  • Sos do sushi
  • Ryż do sushi
  • Wasabi
  • Imbir marynowany
  • Mata bambusowa
  • Pałeczki


Dodatkowo
  • Ogórek
  • Papryka żółta i czerwona
  • Awokado
  • Łosoś surowy 200g
  • Tuńczyk surowy 200g
  • Paluszki krabowe
Przygotowanie:
  1. Ryż przygotowujemy 1h przed robieniem sushi.
  2. Ryż płukamy, odsączamy i gotujemy na jedną szklankę ryżu przypada 1,2 szklanki wody. Ryż doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 min. Ryż w garnku pod przykryciem wkładamy na 15 min pod kołdry do łóżka, aby dojrzał.
  3. Po 15 minutach dodajemy do gorącego ryżu 3 łyżeczki sosu do ryżu i dokładnie mieszamy.
  4. Ryż studzimy.
  5. Warzywa i ryby myjemy i kroimy w podłużne paski, (z górka usuwamy nasiona)
  6. Do miski nalewamy zimnej wody, w której moczymy ręce za każdym razem, gry formujemy ryż, w innym wypadku ryż klei się do rąk.
  7. Algi morskie łamiemy na pół, kładziemy na matę, na matę nakładamy ryż, zostawiając 1 cm luzu od strony na której skończymy zawijanie.
  8. Na ryż nakładamy pasek wasabi, na to dowolnie układamy dodatki i zwijamy.
  9. Następnie ostrym nożem kroimy na kawałki.
  10. Podajemy z wasabi i imbirem.
 
Smacznego :-)
Jemy palcami lub pałeczkami :-)

1 komentarz: