poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Makaron w kremowym sosie z łososia wędzonego

Makaron w kremowym sosie z łososia wędzonego to bardzo smaczne i jednocześnie efektowne danie, jest łatwe i dosyć szybkie do zrobienia a na talerzu prezentuje się naprawdę ładnie i tak samo smakuje. Makaron jest lubiany chyba przez wszystkich, ja go uwielbiam, tym razem wybrałam kolorowy, ale do tego dania możecie wykożystać swój ulubiony lub taki jaki akurat znajdziecie w domu :-)



Czas: 40 min
Ilośc porcji: 2

Składniki
  • 200g łososia wędzonego
  • 150g dowolnego makaronu
  • 200g śmietanki 30%
  • 40g kaparów
  • kawałek ostrej papryczki
  • pomidory w puszce krojone
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól

1. Na blachę kładziemy folię do pieczenia, na niej kładziemy paprykę, smarujemy ją oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C na 20 min.


2. Makaron gotujemy al. dente, odcedzamy.
3. Cukinię kroimy w plastry 3 mm, czosnek również kroimy w plasterki.


4. Na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek, dodajemy czosnek, pokrojoną w maleńkie kawałeczki ostrą papryczkę i cukinię, podsmażamy, doprawiamy solą.


5. Zawartość patelni przekładamy na talerz.
6. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni.
7. Wyjmujemy paprykę z piekarnika i zawijamy w folię, dzięki temu skórka łatwo da się obrać.
8. Do cebuli na patelni wlewamy całą zawartość pomidorów z puszki.


9. Po sporym odparowaniu soku z pomidorów, dolewamy na patelnię śmietankę, dodajemy kapary i paprykę obraną ze skórki i pokrojoną w kosteczkę (trochę zostawiamy do dekoracji).
10. Po zagotowaniu doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy chwilkę, aby sos trochę odparował.
11. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy pod sam koniec gotowania.


12. Albo wrzucamy makaron do sosu, albo makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem- wg. gustu.
13. Na talerzu dookoła układamy plasterki cukinii a w środek nakładamy makaron z sosem.


Smacznego :-)






6 komentarzy:

  1. Smakowicie to wygląda ;] Czy można użyć również papryk żółtej i zielonej? Nie popsują smaku dania?

    OdpowiedzUsuń
  2. Żółta będzie również dobra, ale jeżli chodzi o zieloną to uważam, że jest zbyt twarda i ze względu na jej specyficzny smak raczej jej nie polecam. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie to wygląda palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skusił się nawet mój 5-letni niejadek. Zrobiłam wariant bez ostrej papryczki :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak pięknie się prezentuje, że aż złapałam się na wąchaniu monitora :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ma znaczenie jak wędzony jest łosoś? Tzn. na zimno czy na gorąco?

    OdpowiedzUsuń