Ilośc porcji: 2
Składniki
- 200g łososia wędzonego
- 150g dowolnego makaronu
- 200g śmietanki 30%
- 40g kaparów
- kawałek ostrej papryczki
- pomidory w puszce krojone
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
1. Na blachę kładziemy folię do pieczenia, na niej kładziemy paprykę, smarujemy ją oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C na 20 min.
2. Makaron gotujemy al. dente, odcedzamy.
3. Cukinię kroimy w plastry 3 mm, czosnek również kroimy w plasterki.
4. Na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek, dodajemy czosnek, pokrojoną w maleńkie kawałeczki ostrą papryczkę i cukinię, podsmażamy, doprawiamy solą.
6. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni.
7. Wyjmujemy paprykę z piekarnika i zawijamy w folię, dzięki temu skórka łatwo da się obrać.
8. Do cebuli na patelni wlewamy całą zawartość pomidorów z puszki.
9. Po sporym odparowaniu soku z pomidorów, dolewamy na patelnię śmietankę, dodajemy kapary i paprykę obraną ze skórki i pokrojoną w kosteczkę (trochę zostawiamy do dekoracji).
10. Po zagotowaniu doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy chwilkę, aby sos trochę odparował.
11. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy pod sam koniec gotowania.
12. Albo wrzucamy makaron do sosu, albo makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem- wg. gustu.
13. Na talerzu dookoła układamy plasterki cukinii a w środek nakładamy makaron z sosem.
Smacznego :-)
Smakowicie to wygląda ;] Czy można użyć również papryk żółtej i zielonej? Nie popsują smaku dania?
OdpowiedzUsuńŻółta będzie również dobra, ale jeżli chodzi o zieloną to uważam, że jest zbyt twarda i ze względu na jej specyficzny smak raczej jej nie polecam. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda palce lizać :)
OdpowiedzUsuńSkusił się nawet mój 5-letni niejadek. Zrobiłam wariant bez ostrej papryczki :).
OdpowiedzUsuńTak pięknie się prezentuje, że aż złapałam się na wąchaniu monitora :)
OdpowiedzUsuńCzy ma znaczenie jak wędzony jest łosoś? Tzn. na zimno czy na gorąco?
OdpowiedzUsuń