czwartek, 11 kwietnia 2013

Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem to bardzo szybka do zrobienia przekąska, świetnie nadająca się na kolację. Ślimaczki są pyszne i szybko znikają z pola widzenia :-) Są chrupiące i rozpływają sie w ustach, najlepsze na ciepło...



Czas: 30 min
Ilość porcji: 2

Składniki
  • Opakowanie ciasta francuskiego 45-50 dag
  • ok 40 dag wędliny
  • ok 40 dag sera żółtego
  • 1 jajko
  • natka pietruszki




1. Rozmrożone ciasto wałkujemy do wielkości ok 40x50cm
2. Na cieście układamy wędlinę a na niej starty na grubych.



3. Zwinąć od dłuższej strony w rulon, docisnąć szew i posmarować białkiem, aby się dobrze skleił.



4. Roladę kroimy w centymetrowe plastry.



5. Pieczemy 20 minut w temp. 200C, ale po 15 min. smarujemy żółtkiem zmieszanym z łyżką wody.
6. Posypujemy natką pietruszki.


Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. pycha;) bardzo lubie takie ślimaczki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, będę miała akurat okazję wypróbować bo zostało mi trochę ciasta francuskiego ;)
    Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześlicznie wygląda i zapewne bosko smakuje. ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. a po co tym żółtkiem po 15 minutach?

    OdpowiedzUsuń
  5. Aby nabrały ładnego rumianego kolorku :-)

    OdpowiedzUsuń