Czas: 1h
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 2 marczewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 kg ziemniaków
- 2 litry rosołu
- 800g kapusty kiszonej
- 10 dkg boczku wędzonego
- 3 łyżki smalcu
- 2 łyżki mąki
- liście laurowe
- sól
- pieprz
1. Marchewkę i pietruszkę obieramy i miksujemy blenderem w garnku.
2. Zmiksowane warzywa zalewamy rosołem.
3. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki, na patelni podsmażamy smalec i dodjemy kapustę, dusimy pod przykryciem 40 min.
4. W tym czasie obieramy i kroimy w kosteczkę ziemniaki, wsypujemy je do garnka z rosołem i gotujemy do miękkości ziemniaków.
5. Kapustę wrzucamy do garnka z ziemniakami i rosołem.
6. Na patelnię wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek i wysmażamy tłuszcz, następnie wrzucamy do garnka.
7. Na tej samej patelni na smalcu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulkę, dodajemy do niej mąkę i dodajemy do garnka z zupą, gotujemy kilka minut, aby wszystkie składniki sie połączyły. doprawiamy.
Smacznego :-)
ochyda
OdpowiedzUsuńPycha :-)
OdpowiedzUsuńboże kobieto,zmień to zdjęcie u góry, bo odstrasza czytelnika!
OdpowiedzUsuńA mnie podoba się wszystko! :-) Przepisy są klarowne! Nie są na siłę przekombinowane! A co do zdjęcia...nie wszystko co PYSZNE musi wyglądać ŁADNIE! :-). W mojej rodzinie są zwolennicy FLACZKÓW...niestety do mnie FLACZKI nie przemawiają ani wyglądem ani smakiem! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń