piątek, 5 kwietnia 2013

Cynamonki

Cynamonki- pyszne cynamonowe ciasteczka, które możecie wykrawać i dekorować w dowolny sposób. Są bardzo smaczne, aby utrzymały świeżość należy je trzymać w szczelnie zamykanym pojemniku, ja nie zdążyłam ich tam umieścić, bo za szybko zniknęły :-)



Czas: 1,5 h
Ilość porcji: Spory talerz

Składniki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • białko z 1 jaja + szklanka cukru pudru na lukier


1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy cynamon i jajko.
2. Następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao.
3. Szybko zagniatamy ciasto i zawinięte w folię wkładamy do lodówki na 30 min.
4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy.


5. Foremkami wycinamy ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia.


6. Blachę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175C na 10-15 min w zależności od ich grubości. Jak ciasteczka wystygną dekoruję lukrem (ucieram białko z cukrem pudrem).



Smacznego :-)

1 komentarz: