poniedziałek, 18 marca 2013

Wątróbka drobiowa z cebulką

Wątróbka z cebulką jest daniem, które ma sporo przeciwników, ale również wielu zwolenników. Jeżeli lubicie wątróbkę, to proponuję wybrać drobiową, jest delikatniejsza i bardziej miękka. Idealnie pasuje do niej cebulka, wątrubkę zanim obtoczymy w mące maczamy w mleku, ponieważ mleko wchłania obce zapachy oraz substancje szkodliwe, resztki żółci w tym gorzki smak, wiec jest to niezbędne. Świetnie smakuje z ziemniaczkami.




Czas: 40 min
Ilość porcji: 4

Składniki
  • 500g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól

1. Wątróbkę oczyszczam z żyłek.
2. Każdy kawałek moczę w mleku a następnie w mące.


3. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy wątróbkę z każdej strony.
4. Po 10 minutach dorzucamy cebulę pociętą w paseczki.
5. Smażymy jeszcze 10 min z cebulą.

Smacznego :-)

5 komentarzy: