niedziela, 24 marca 2013

Kurczak w płatkach kukurydzianych

Kurczak w płatkach kukurydzianych to świetna alternatywa dla zwolenników piersi kurczaka. Ich smak jest przepyszny, są chrupiące i świetnie smakują w panierce z płatków. Ich smak jest zupełnie inny niż tych w tradycyjnej panierce, jeżeli ich jeszcze nie robiliście, to szczerze polecam, bo u mnie w domu zagościły na dobre. Najlepiej smakują z ziemniaczkami lub frytkami i ogórkiem lub surówką :-)





Czas: 30 min
Ilość porcji: 4

Składniki
  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz


1. Filety myjemy, wycinamy błonki, kroimy na mniejsze i rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy.
2. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem, do drugiej miseczki wsypujemy pokruszone na małe kawałki płatki kukurydziane wymieszane z bułką tartą.


3. Pierś moczymy z obu stron w jajku a następnie w płatkach i wkładamy na patelnię z rozgrzanym olejem, smażymy kilka minut na średnim ogniu z każdej strony.

Pyyycha! Smacznego :-)

1 komentarz:

  1. ALE MAM SMAKA NA TAKIEGO KURCZAKA MNIAM MNIAM

    OdpowiedzUsuń