poniedziałek, 11 marca 2013

Krupnik Kasi

Krupnik to pyszna, łatwa i w mojej wersji bardzo szybka zupka. Robi się ją na wywarze warzywnym lub mięsnym z dodatkiem ziemniaczków i kaszy. Ja używam do niej gotowej mieszanki warzywnej Horteksu, żeby było szybciej, ale oczywiście można również dodać świeże warzywa (marchewkę, pietruszkę, por, cebulę) wtedy należy je obrać i pokroić.





Czas: 20 min
Ilość porcji: 4

Składniki
  • Włoszczyzna paski mrożone (ja użyłam Hortex)
  • 5 ziemniaków
  • 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej średniej
  • 2,5 litra bulionu warzywnego lub rosołu
  • natka pietruszki
  • vegeta
  • sól

1. Włoszczyznę wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem.
2. Ziemniaki kroimy w dość grubą kostkę i razem z kaszą dodajemy do garnka.
3. Gotujemy 15 min, mieszając od czasu do czasu, aby sie nie przypaliła kasza.


4. Dodajemy pietruszkę i przyprawy.

Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie, uwielbiam zupki.

    Zapraszam też do mnie: www.kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kaszę i ziemniaki w zupie ,pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno nie jadlem- a dzis zrobilas mi na niego "smaka". Lece gotowac;-)

    OdpowiedzUsuń