Pieczarki faszerowane boczkiem i serem są przepyszne, zniknęły ze stołu w takim tempie, że byłam w szoku, następnym razem muszę kupić jakieś giganty pieczary, bo po tych rodzinka miała niedosyt :-) Pieczarki mają wyjątkowy smak oraz wysoką wartość odżywczą, są znakomitym źródłem białka i zawierają błonnik pokarmowy, sporą zawartość kwasu foliowego w porównaniu do innych warzyw, więc jedzmy je nie tylko od swięta. Z boczkiem i serem smakują znakomicie i są bardzo szybkie w przygotowaniu:-) Nie zdążyłam posypać ich szczypiorkiem...bo już zniknęły :-)
Możecie podać je na kolację lub jako dodatek do obiadu...
Czas: 40 min
Ilość porcji: 2-3
Składniki
1. Pieczarki obieramy i odcinamy nóżki
2. Boczek drobno kroimy i podsmażamy na patelni, dorzucamy pocięte nóżki pieczarek i jeszcze chwilkę smażymy.
3. Doprawiam solą i pieprzem.
4. Gotowy farsz nakładamy do kapeluszy pieczarek.
5. Na każdą pieczarkę nakładamy po plasterku sera pleśniowego i posypujemy żółtym serem startym na grubej tarce.
6. Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym w temp. 200C przez 30 min.
7. Po wyjęciu posypujemy posiekanym szczypiorkiem (nie zdążyłam, bo jak z nim przyszłam to pieczarek juz nie było, zostały "wciągnięte":-)
Smacznego :-)
robiłam! pyszne! polecam ! ;)
OdpowiedzUsuńto i ja sproubuje-bo wygladaja super!
OdpowiedzUsuńTeż się skuszę - efektownie wyglądają!
OdpowiedzUsuńdzisiaj zrobię :) uwielbiam takie połączenia smaków
OdpowiedzUsuń