wtorek, 12 marca 2013

Pieczarki Faszerowane boczkiem i serem

Pieczarki faszerowane boczkiem i serem są przepyszne, zniknęły ze stołu w takim tempie, że byłam w szoku, następnym razem muszę kupić jakieś giganty pieczary, bo po tych rodzinka miała niedosyt :-) Pieczarki mają wyjątkowy smak oraz wysoką wartość odżywczą, są znakomitym źródłem białka i zawierają błonnik pokarmowy, sporą zawartość kwasu foliowego w porównaniu do innych warzyw, więc jedzmy je nie tylko od swięta. Z boczkiem i serem smakują znakomicie i są bardzo szybkie w przygotowaniu:-) Nie zdążyłam posypać ich szczypiorkiem...bo już zniknęły :-)
Możecie podać je na kolację lub jako dodatek do obiadu...


Czas: 40 min
Ilość porcji: 2-3

Składniki
  • 12 sporych pieczarek
  • 200g boczku (ja użyłam parzonego w plastrach)
  • ser pleśniowy
  • ser żółty
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz


1. Pieczarki obieramy i odcinamy nóżki
2. Boczek drobno kroimy i podsmażamy na patelni, dorzucamy pocięte nóżki pieczarek i jeszcze chwilkę smażymy.


3. Doprawiam solą i pieprzem.
4. Gotowy farsz nakładamy do kapeluszy pieczarek.


5. Na każdą pieczarkę nakładamy po plasterku sera pleśniowego i posypujemy żółtym serem startym na grubej tarce.


6. Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym w temp. 200C przez 30 min.
7. Po wyjęciu posypujemy posiekanym szczypiorkiem (nie zdążyłam, bo jak z nim przyszłam to pieczarek juz nie było, zostały "wciągnięte":-)

Smacznego :-)




4 komentarze:

  1. robiłam! pyszne! polecam ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to i ja sproubuje-bo wygladaja super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też się skuszę - efektownie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  4. dzisiaj zrobię :) uwielbiam takie połączenia smaków

    OdpowiedzUsuń