poniedziałek, 4 marca 2013

Jadalne miseczki na zupę

Jadalne miseczki na zupę mogą być wykorzystane do każdego rodzaju jedzenia, możemy w nich podawać wszystko co tylko sobie wymyślimy. Sama świadomość, że jemy z jadalnych talerzy bardzo podnosi atrakcyjność potrawy. Mogą mieć różny kształt, w zależności od tego jakie kokilki akurat uda nam się kupić. Ja moje robiłam przy okazji Walentynek dlatego są w kształcie serduszek.


Czas przygotowania miseczek: 20 min
Czas pieczenia miseczek: 25 min
Ilość porcji miseczek: 4

Składniki do wykonania 4 jadalnych miseczek z ciasta makaronowego:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła z lodówki
  • 2 jajka
  • niecała łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • olej do posmarowania
  • białko do posmarowania



1. Mąkę, masło, jajka, sól i pietruszkę wsypujemy do miski, mieszamy i zagniatamy ciasto.
2. Z ciasta formujemy kulkę, dzielimy ja na 4 części nożem.
3. Wałkujemy każdą z części na 5mm placuszki.


4. Foremki żaroodzporne przewracamy do góry dnem i smarujemy olejem, nakładamy na nie folię aluminiową i obklejamy dokładnie ciastem. Wystające brzegi odcinamy nożem.



5. Obklejone miseczki smarujemy dokładnie białkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200C i pieczemy ok. 30 min.








6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Na pewno zrobię je przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne!
    Zdradź jeszcze parę szczegółów- jaka jest wytrzymałość takiej miseczki? Tzn. jak szybko trzeba jeść zupę;-) I jak potem elegancko zjeść miseczkę?

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonałe na dzień kobiet albo dla zakochanych. Pewnie pyszne. Lubię gotować. Na pewno warte spróbowania. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Do miseczki najlepiej nalać kremu zamiast zupy. Miseczki są kruche, więc łatwo je łamać palcami i zajadać małe kawałeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł bardzo oryginalny :) deser będzie się wspaniała prezentował

    OdpowiedzUsuń