środa, 13 marca 2013

Barszczyk Czerwony

Barszcz czerwony mmmm, uwielbiam ten czerwony kolorek i ten pyszny smak. Dzisiaj proponuję barszczyk bez gotowania, składniki wymagają tylko pokrojenia i zostawienia na noc i już gotowe :-) Oprócz tego, że to pyszna zupka to jest ona bardzo zdrowa, zawiera sporo wit C i B1, w burakach jest również sporo wapnia, magnezu i sodu, więc gotujemy barszczyk- na zdrowie!!!




Czas: 15 min (nie licząc gotowania buraczków i zostawienia na noc)
Ilość porcji: 6-8 talerzy

Składniki
  • buraki (ok 2 kg)
  • 2 jabłka
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bulion
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

1. Buraki wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości, należy pilnować, aby nie przegotować.
2. Obieramy je i trzemy na tarce z grubymi oczkami do dużego garnka.
3. Jabłka, ogórki kiszone, cebulę i czosnek kroimy w grubą kostkę i razem z liśćmi laurowymi wrzucamy do garnka.


4. Zalewamy gorącym wywarem i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.


5. Po nocy przecedzamy, podgrzewamy (nie gotujemy).
6. Doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie cukrem i cytryną. Podajemy z uszkami, ziemniaczkami lub krokietami.

Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. To wygląda niesamowicie! Piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  2. "gorący wywar" z czego? z buraków gotowanych w skórkach? z kostki rosołowej?

    OdpowiedzUsuń
  3. W składnikach jest podany bulion, a czy on będzie warzywny czy mięsny to już według gustu. Ja wykorzystałam rosół, który mi został z dnia poprzedniego.

    OdpowiedzUsuń