piątek, 8 lutego 2013

Zupa Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Zupa Krem pieczarkowy z pewnością zadowoli smakoszy pieczarek. Podczas gotowania w domu pięknie pachnie, zupa jest pyszna i gęsta. Można ją podawać tak jak ja z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.
Jest szybka do zrobienia i nie jest pracochłonna.


Czas: 30 min
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 300g pieczarek
  • 1/2 litra bulionu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • groszek ptysiowy
  • natka pietruszki

1. Na patelni z kilka kroplami oleju podsmażam pieczarki.
2. W garnku roztapiam masło, dodaję do niego mąkę i mieszam trzepaczką.
3. Do garnka nadal mieszając wlewam trochę bulionu i mieszam intensywnie, aby nie porobiły się grudki.
4. Wlewam cały bulion.


5. Do garna wrzucam pieczarki z patelni.
6. Podsmażam cebulkę i dodaję do garnka.



7. Całość gotuję 20 minut, doprawiam do smaku.
8. Zdejmuję z ognia, łyżkę śmietany w szklance zalewam kilkoma łyżkami gorącej zupy, mieszam i wlewam do zupy. Dodaję natkę pieruszki i groszek ptysiowy lub grzanki.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz