czwartek, 7 lutego 2013

Faworki Pyszne

Pyszne Faworki w karnawale są słodkością, która bardzo szybko zniknie z talerzy. Faworki zrobione według tego przepisu są cieniutkie, delikatne i bardzo kruche. Bardzo ważne jest dobre wyrobienie ciasta a potem jego obtłuczenie tłuczkiem do mięsa, co spowoduje, że faworki będą miały bąbelki i będą kruchutkie. Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane.
Po ich zrobieniu pozostaje nam tylko zaprosić przyjaciół na Faworki i na ostatnią zabawę karnawałową :-)


Czas: 40 min
Ilość porcji: 1 spory talerz

Składniki:
  • 250g mąki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 zółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania



1. Ze wszystkich składników zagniatam ciasto (jeżeli nie będzie się chciało kleić dodajemy trochę więcej śmietany).
2. Po uformowaniu kulki tłuczemy ją tłuczkiem kilka razy z każdej strony (im więcej tym lepiej)
3. Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy jak najcieniej.
4. Kroimy na paseczki, potem paseczki na kawałki i w każdym kawałku wycinamy nożem podłużne nacięcie.



5. Przewlekamy jeden koniec przez nacięcie i wywijamy.



6. W garnku (lub frytkownicy) rozgrzewamy olej i wrzucamy po kilka sztuk, smażymy po kilka minut z każdej strony. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które wsiąkną nadmiar tłuszczu.


Smacznego :-)



2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie :D Tylko ja jeszcze pokropiłam cytrynką :) Polecam mi smakowało :D

    OdpowiedzUsuń