poniedziałek, 4 lutego 2013

Likier kokosowy a, la Malibu

Likier kokosowy to nie lada gratka dla miłośników Malibu, do tej pory raczyłam się takim kupionym w sklepie, aż kilka dni temu postanowiłam zrobić samodzielnie i muszę Wam powiedzieć, że przerosło moje oczekiwania....Jest łatwe do zrobienia....a czekanie, sprawdzanie jak wygląda, zapach a potem próbowanie, smakowanie, już o częstowaniu najbliższych nie wspomnę...sprawia ogromną radość :-) Myślę, że to doskonały sposób na prezent, zwłaszcza dla wielbicieli kokosu. Można go zrobić ze spirytusu lub z wódki, ja wybrałam wódkę ponieważ nie lubię zbyt mocnych likierów.




 
Składniki

  • 200g wiórek kokosowych
  • 500ml wódki
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 mleczko kokosowe (opcja)
  • słoik z nakrętką

1. Wiórki wsypujemy do słoika i zalewamy alkoholem, zakręcamy i odstawiamy na 4 dni.
2. Po 4 dniach odsączamy wiórki.
3. Do dzbanka wlewamy obie puszki mleka, mleczko kokosowe i odsączony przez sitko alkohol.
4. Wszystko miksujemy, przelewamy do butelki i chłodzimy.

Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. hmm super pomysł trzeba kupić produkty i do dzieła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko naprawdę warto, wszystkim smakuje, zwłaszcza płci pięknej :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Osobiście wydawało mi się że wolę wina. Ale to jest bardzo smaczne. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. kurde a gdzie to mleczko dostane?

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokosy uwielbiam, drineczki uwielbiam, nic tylko brać się za gotowanie ;)

    Aż ślin ka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń