wtorek, 5 lutego 2013

Zupa grochowa

Z czym kojarzy Wam się  zupa grochowa bo dla mnie to zapach i smak dzieciństwa, kiedy mieszkałam na wsi u Babci i cały dom pachniał tą gęstą i aromatyczną zupką. Smak zupy jest pyszny… Doskonale rozgrzewa i jest idealna na zimowe dni.





Składniki
  • 2 szklanki grochu łuskanego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50dag wędzonego boczku
  • 1 laska kiełbasy zwyczajnej
  • kostka rosołowa
  • szczypta kminku
  • szczypta majeranku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • wegeta
  • pieprz



 
1. Do gorącej wody wrzucamy groch i doprowadzamy do wrzenia.
2. Odstawiamy na 2 godziny.
3. Kroimy kiełbasę, cebulę, czosnek i boczek w kostkę.
4. Wrzucamy boczek na patelnię i podsmażamy, dorzucamy kiełbasę, cebulę i czosnek, dusimy chwilkę.
5. Do garnka wrzucamy kostę rosołową i resztę przypraw, dolewamy wrzątku, następnie dodajemy groch razem z wodą.
6. Gotujemy 30 minut.
Smacznego :-)

2 komentarze: