sobota, 23 lutego 2013

Leczo z kiełbasą i cukinią

Leczo z kiełbaską i cukinią to pyszne danie jednogarnkowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu, nie jest to leczo węgierskie, ponieważ w tym oryginalnym nie ma cukinii, ale ja wolę wersję z tym warzywkiem. Kiełbasa najlepsza jest podwawelska, ale możecie użyć dowolnej. Leczo najlepiej smakuje gorące z bułeczką....mmmm....pyyycha :-)



Czas: 30 min
Ilość: 6

Składniki
  • 2 laski kiełbasy Podwawelskiej
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • puszka pomidorów w puszce
  • 1 cukinia
  • 1,5 litra bulionu
  • Kamis pomidory suszone z bazylią (opcja)
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki ostrej


1. Kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni, wrzucamy do garnka.


2. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy i dodajemy do kiełbaski.
3. Papryki kroimy w kosteczkę, podsmażamy i dodajemy do garnka.
4. Cukinię kroimy na ćwiarteczki, podsmażamy i wrzucamy do garnka.


5. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy pomidory z puszki, przyprawy, paprykę w proszku i czosnek przeciśnięty przez praskę.


6. Dusimy wszystko na małym ogniu przez 20 min.



Smacznego :-)

2 komentarze: