czwartek, 24 stycznia 2013

Schab po cygańsku

Schab po cygańsku jest świetną alternatywą dla kotleta schabowego.  To zupełna inna forma podania tego mięsa. To danie bardzo ekonomiczne – ze składników, które będą w większości domów – na dodatek nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Smakuje inaczej niż tradycyjne kotlety – majonez po długiej obróbce cieplnej tworzy pyszny sos, a zapach unoszący się w powietzru, sprawia, że trudno się doczekać końca pieczenia. Schabik robi się praktycznie sam, jest bardzo łatwym i pysznym daniem. Naprawdę polecam i gwarantuję, że domownicy będą zachwyceni :-)
Można podawać go z ryżem, ziamniaczkami, frytkami, czyli ze wszystkim na co tylko przyjdzie nam ochota. Można również pod koniec pieczenia, jakieś pół godzinki przed końcem dołożyć ziemniaki do brytfanki i upieką się razem ze schabikiem.

Przepis na schab po cygańsku
Czas: 2h
Ilość porcji: 6

Składniki
  • 6 kotletów ze schabu
  • 4-5 dużych marchewek
  • 3 średnie cebule
  • 20 dag żółtego sera
  • 5 łyżek majonezu
  • sól, pieprz


  1. Schab delikatnie rozbijam (mniej niż na kotlety schabowe), przyprawiam solą i pieprzem z każdej strony
  2. Marchewki krojęw plasterki, cebulę na półplasterki
  3. W brytfance, bez tłuszczu, układam większą połowę marchwi, na nią kładę połowę cebuli a na nią schab.
  4. Na schab układam ponownie marchewkę i cebulę, posypuję startym serem, wierzch smaruję majonezem
  5. Piekę przykryte folią aluminiową przez 1,5 godz. a potem jeszcze 1/2 godz bez folii w temp. 180 stopni.

Smacznego :-)



8 komentarzy:

  1. Bardzo dobre i szybkie danie

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się w 100% jest bardzo szybkie i smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuje z pewnością.. Po pierwsze wygląda bardzo apetycznie, po drugie łatwy i czytelnie podany przepis, wszystko jasne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Dzisiaj robiła schabik. Pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny i smaczny przepis:) Polecam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Mozna to zrobic w żaroodpornm naczyniu?

    OdpowiedzUsuń