środa, 23 stycznia 2013

Zupa cebulowo ziemniaczana

Zupa cebulowo ziemniaczana z pewnością zasmakuje przede wszystkim fanom tego warzywa. Jednak warto choć raz przekonać się do przepisu ze względu na zdrowotne i lecznicze właściwości cebuli.
Cebula jest silnym źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza i błonnika pokarmowego, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, wspomaga odporność, układ oddechowy i trawienny. Dzięki temu warzywo to podnosi odporność organizmu na różne infekcje i choroby, poprawia trawienie i działa przeciw zaparciom, obniża cholesterol i poziom cukru oraz przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. Warto wiedzieć, że wywar z cebuli zalecany jest w chorobach reumatycznych, a  wąchanie surowej cebuli odkaża zakatarzony nos i drogi oddechowe.
Niedawno dowiedziałam się, że zupa cebulowa jest dobra na kaca, gdyż poprawia funkcjonowanie nadwyrężanej alkoholem wątroby. Warto korzystać z leczniczych właściwości cebuli.
Cebula w każdej formie szczególnie wskazana jest zimą, czyli właśnie dzisiaj(widać na zdjęciach co się dzieje za oknem:-) gdy nasza odporność spada i jesteśmy bardziej podatni na różnego rodzaju infekcje.  Chociaż jej charakterystyczny smak i zapach nie każdemu odpowiadają, jednak warto dodawać ją do sałatek, kanapek i dań głównych. Miłośnicy cebuli niekiedy jedzą ją nawet jak jabłko, ja jednak wolę zostać przy zupkach i kremach :-)

 Przepis na zupę cebulowo ziemniaczną
Czas: 40 min.
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 3 cebule
  • 7 dużych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr rosołu (opcjonalnie może być z kostki)
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz, sól
  • grzanki



  1.  Cebulę i czosnek obieram, kroję i podsmażam na oleju.
  2. Wszystkie przyprawy mieszam w miseczce z trzema łyżkami wody i dodaję do cebuli, chwilkę podsmażam cały czas mieszając.
  3. Przekładam cebulę do garnka, dodaję ziamniaki pokrojone w małą kostkę i zalewam rosołem, ewentualnie jeżeli nie macie czasu gotować rosołu, może być z kostki.
  4. Gotuję 40 minut, jeżeli chcecie zupkę nie bardzo gęstą, możecie dolać wody, ja osobiście wolę konsystencję kremu, miksuję całość.
  5. Doprawiam do smaku i podaję z grzankami :-)


 Smacznego, jest pycha:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz