poniedziałek, 21 stycznia 2013

Pasta z makreli wędzonej na dwa sposoby

Makrela wędzona ma specyficzny zapach i smak, albo jest się jej zwolennikiem, albo się jej nie cierpi, ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy...uwielbiam makrelę a dzisiejszy przepis zaskoczy każdego bo rybka zupełnie zmienia smak po dodaniu wszystkich składników z przepisu :-)
Pysznie smakuje z pieczywem białym, ciemnym lub chrupkim, z krakersami lub chipsami.....sami zdecydujcie :-)

Przepis na Pastę z makreli na dwa sposoby:
Czas: 30 min
Ilość: 4 porcje

Składniki:
  • 1-2 makrele
  • 1 cebula
  • 2 ogórki śrenie
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego lub łagodnego- jak kto lubi :-)
  • 5 łyżek majonezu
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • pieprz, sól do przyprawienia


  1. Obieram i kroję cebulę w kosteczkę, na sitku zalewam wrzątkiem i osączam, aby była w miarę sucha.
  2. Ogórki kiszone trę na dużych oczkach tarki.
  3. Jajka gotuję na twardo i trę na drobnych oczkach tarki.
  4. Makrelę obieram ze skórki i dokładnie wybieram ości, rozcieram widelcem i mieszam z jajkiem, powstałą pastę dzielę na dwie równe części.
  5. Do jednej części pasty dodaję posiekaną cebulkę, 1 łyżeczkę majonezu i ketchup, mieszam, doprawiam.
  6. Do drugiej części pasty dodaję ogórka, szczypiorek, koperek i majonez, mieszam, doprawiam.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz