niedziela, 20 stycznia 2013

Chili con carne (wersja wegetariańska)

Chili con carne- sycące, szybkie, jednogarnkowe danie z kuchni meksykańskiej. Chili con carne to danie doprawione (w zależności od upodobań) chili, którego smak łagodzi moja ulubiona czerwona fasolka. Prócz fasolki w chili con carne ważne są też inne warzywa oraz przyprawy, a wszystko to razem podgrzewane daje bardzo smaczne, aromatyczne i super rozgrzewające danie, które sprawdza się znakomicie zwłaszcza w zimowe dni i wieczory.
Chili con carne polecam podawać z ryżem lub podgrzanymi plackami tortilli. Jeśli przygotowujecie chili na spotkanie z przyjaciółmi to najlepiej podać je dodatkowo z nachosami.





















Przepis na chili con carne:
Czas: ok 30 min.
Ilość: 4 porcje

Składniki
  • 2-3 średnie papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 poszka pomidorów
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka fasoli białej
  • 2-3 marchewki
  • pół szklanki rosołu
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
  1. Obieram cebulę i czosnek, następnie kroję w drobną kostkę.
  2. Marchewkę trę na tarce o grubych oczkach
  3. Paprykę kroję w kostkę
  4. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam warzywa, dodaję chili, sól, pieprz, ewentualnie cynamon i kminek. Duszę pod przykryciem 10 minut, aż warzywa zmiękną, często mieszając.
  5. Do osobnego garnka (jeżeli robimy to w dużej patelni to nie jest on konieczny) dajemy odcedzone fasolki, pomidory, rosół i warzywa z patelni. Doprawiamy :-)

 


Smacznego :-)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz