sobota, 26 stycznia 2013

Rurki Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem- to świetny pomysł na szybkie, sycące i pyszne danie.  Paczka cannelloni i mrożony szpinak, troszkę dodatków i obiad lub kolacja gotowe. To bardzo szybkie danie, nic nie trzeba kroić, tylko doprawić szpinak, napełnić rurki makaronowe, polać śmietaną i zapiec.
Jestem fanką szpianku od dawna i doskonale wiem, że podstawą jego dobrego smaku jest odpowiednie przyrządzenie. Obowiązkowo czosnek i ser.
Szpinak- zielone warzywo, wywołujące różne, często mocno skrajne emocje warto polubić i czasem zjeść coś pysznego z tą zieleninką, ponieważ wzmacnia odporność i funkcjonowanie układu nerwowego.

Czas: 40 min.
Ilość porcji: 4

Składniki

  • paczka cannelloni 250g
  • 500 g szpinaku mrożonego
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 ząbki czosknu
  • 1 jajko
  • 40 g sera parmino (parmezan)
  • 150 g sera żółtego
  • oliwa
  • sól


  1. Szpinak rozmrażam na patelni, wbijam jajko, dodaję drobno pokrojony czosnek, doprawiam
  2. Dodaję połowę śmietany, albo jeżeli ktoś chce ser parmino
  3. W tym czasie podgotowuję kilka minut makaron
  4. Makaron nadziewam szpinakiem (rurki przy nadziewaniu stawiam pionowo)
  5. Formę żaroodporną smaruję łyżką oliwy i układam w niej cannelloni nadziane szpinakiem
  6. Smaruję śmietaną i posypuję żółtym serem, pilnując, aby każdy makaron był posmarowany i posypany
  7. Piekę w 190 C przez 30 min pod przykryciem.

Smacznego :-)

1 komentarz: