niedziela, 27 stycznia 2013

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa- myślę, że zdecydowanie ma więcej zwolenników, niż przeciwników, nawet maluchy za nią przepadają. Jeżeli akurat najdzie nas ochota na coś kwaśnego będzie idealna.


Czas: 30 min
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 5-7 ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 1l bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • oregano
  • pieprz
  • 1 łyżka suszonych pomidorów
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku


  1. Ogórki trę na tarce o dużych oczkach.
  2. Siekam drobno cebulę
  3. Marchewkę obieram i kroję w kosteczkę.
  4. Warzywa wrzucam do garnka i zalewam bulionem, dodaję masło, przyprawy i suszone pomidory (drobno pokrojone)
  5. Gotuję 30 min.
  6. Zupkę można również zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym (łyżkę śmietany daję do szklanki i dodaję trochę gotującej się zupy, następnie wlewam zawartość szklanki do zupy i gotowe :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz