poniedziałek, 9 września 2013

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami, kto ich nie lubi...Zazwyczaj z braku czasu kupujemy gotowe, ale one niestety mogą się schować do tych zrobionych własnoręcznie. Przepis dostałam od babci i są to knedle, które w dzieciństwie uwielbiałam. Wbrew pozorom robi się je naprawdę szybko, możemy je podawać ze śmietaną, bułką tartą, cukrem...jak kto lubi :-)



Czas: 30 min
Ilość porcji: 4-6 w zależności od głodu :-)

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 500 g śliwek
  • bułka tarta i masło ewentualnie śmietana do polania
  • cukier do posypania
Przygotowanie
  1. Śliwki myjemy i drylujemy z pestek (nożem kroimy śliwkę na pół i wyjmujemy pestkę)
  2. Obieramy, gotujemy i studzimy ziemniaki.
  3. Ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
  4. W misce wyrabiamy dokładnie ręką ziemniaki z mąką pszenną, ziemniaczaną, solą i jajkami.
  5. Ciasto dzielimy na 2 części, rolujemy w wałek, który kroimy na kawałeczki.

           6.  Z małych kawałków palcami robimy kółko w które wkładamy dwie połówki śliwki i                   oblepiamy ją całą ciastem, aby powstała kula.


           7. Gotowe knedle wrzucamy na gotującą się wodę i od czasu wypłynięcia na powierzchnię                   gotujemy 5 minut.
            8. Polewamy śmietaną lub do masła roztopionego na patelni dodajemy bułkę tartą i               posypujemy nią knedle.

 
Smacznego :-)



2 komentarze: