niedziela, 10 marca 2013

Szaszłyki z Kurczaczkiem

Szaszłyki z kurczakiem to pyszna przekąska na spotkanie ze znajomymi lub na kolacyjkę, są pyszne, piękne i kolorowe :-) Kurczaczka przekładamy z papryką, cebulką i pieczarkami, ale można wszystkim na co tylko przyjdzie Wam ochota i na co akurat macie ochotę. Do szaszłyków proponuję sos miętowy.



Czas: 40 min
Ilość porcji : ok 10 szt


Składniki:
  • 500g piersi kurczaka
  • 10-12 średnich pieczarek
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • patyczki do szaszłyków
  • pęczek mięty
  • jogurt naturalny
  • limonka lub cytryna
  • sól
  • pieprz

1. Piersi myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w grubą kostkę.
2. Paprykę myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
3. Cebulę obieramy i kroimy na 4 części.
4. Pieczarki myjemy i kroimy na 4 części.


5. Wszystkie składniki nabijamy na przemian na patyczki.


6. Szaszłyki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 20-30min.
Robimy sos
Do połowy jogurtu (ok. 130 ml) wrzucamy listki mięty i dodajemy kilka kropli limonki, doprawiamy i miksujemy blenderem.

Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Super smaczny obiad :) I az sie wiosny zachciewa i grilla na swiezym powietrzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wiosennie i kolorowo! :) aż sie głodna zrobiłam :P

    OdpowiedzUsuń
  3. taką kanapeczkę to aż szkoda zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. narobiłaś apetytu na noc :D hihi

    OdpowiedzUsuń