sobota, 2 marca 2013

Puszysty Omlet na słodko

Puszysty omlet na słodko jest pyszny na sobotnie lub niedzielne śniadanko dla tych, którzy lubią z rana słodkości. Jest taki puszysty i mięciutki, że rozpływa się w ustach. Zajadają się nim zarówno dzieci jak i dorośli. Polecam i gwarantuję zadowolenie każdego kto go "wciągnie"- jak mówi mój synek :-) Możecie go podawać z tym wszystkim co lubicie: z nutellą, dżemem, miodem, syropem klonowym, cukrem pudrem itd...




Czas: 20 min
Ilość porcji: 4 sztuki

Składniki
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mąki
  • cynamon
  • dżem, syrop klonowy, nutella, cukier puder, co kto lubi

1. Białka oddzielamy od żółtek
2. Żółtka miksujemy na puszystą pianę z 2 łyżkami cukru, dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy trzepaczką.
3. Białka miksujemy na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru.


4. Do białek dodajemy masę z żółtek i lekko mieszamy łyżką, dodajemy troszkę cynamonu.


5. Na pateli rozgrzewamy troszkę oleju i wlewamy część masy.
6. Smażymy na małym ogniu i po chwili przewracamy na drugą stronę.


Smacznego :-)






5 komentarzy:

  1. Super! Często jadam omlety, ale nie wpadłam na to, żeby je tak pięknie dekorować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podziwiam Panią za pomysłowość :) Aż zachciało mi się zjeść omlecika.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję :-) U mnie z rana bardzo chętnie pochłaniane są właśnie ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Tam w składnikach, to chyba zamiast 1/2 szklanki mąki, powinno być 1/2 szkl.mleka ;)

    OdpowiedzUsuń