czwartek, 21 lutego 2013

Żurek z jajkiem i kiełbaską

Żurek z jajkiem i kiełbaską to jedna z moich ulubionych zup, zupa na zakwasie jest pyszna i bardzo smaczna. Żurek w połączeniu z jajkiem i kiełbaską ma świetny smak, można również dodać ziemniaczki, jeżeli lubicie w takiej wersji. Można go zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym. Jeżeli bardzo lubicie białą kiełbaskę, oczywiście możecie dodać jej więcej :-)



Czas: 35 min
Ilośc porcji: 4

Składniki:
  • Laska białej kiełbasy
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • butelka gotowego zakwasu na żur
  • majeranek
  • sól
  • 4 jajka na twardo

1. Kiełbasę wkładamy do garnka, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy przyprawy i czosnek.
2. Gotujemy 20 min
3. Wyjmujemy kiełbaskę, wywar odcedzamy, nadal trzymamy na ogniu i dolewamy zakwas, cały czas mieszając, gotujemy 5 min.


4. Przyprawiamy majerankiem, dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbaskę i jajka ugotowane na twardo, doprawiamy solą i pieprzem.


Smacznego :-)
 

4 komentarze:

  1. Mniam, aż poczułam jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały przepis, a juz niedługo Wielkanoc...czas sie przygotować na niedzielny śniadaniowy żur:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie wygląda zrobię na Wielkanoc ;). Proszę o więcej wspaniałych przepisów będę śledziła pani strone !!!

    OdpowiedzUsuń