środa, 20 lutego 2013

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami rewelacyjne danie, pysznie smakuje i robi wrażenie na talerzu, cieszy i oczy i podniebienie. Nie licząc obierania pieczarek, to danie nie zajmie nam dużo czasu a efekt jest świetny, schab jest mięciutki i świetnie smakuje z sosem. Świetnie smakuje z sałatą podaną z pomidorkami koktajlowymi i ziemniaczkami. Polecam :-)



Czas: 40 min
Ilość porcji: 4

Składniki
  • 6 plastrów schabu
  • 150g pieczarek
  • 250ml mleka
  • mąka pszenna 20g
  • masło 20g
  • ser Emmentaler 80g
  • 2 łyżki sera Gran Padano
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pietruszka do posypania

Sos beszamel:
1. W garnku gotujemy mleko.
2. W drugim garnku roztapiamy masło, do masła dodajemy mąkę, cały czas mieszając trzepaczką.
3. Ciepłe mleko wlewamy do zasmażki, mieszamy bardzo energicznie, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy, zdejmujemy z ognia.


Schab:
1. Mięso myjemy, osuszamy, na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, mięso doprawiamy i podsmażamy kilka minut z każdej strony.


2. Podsmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym.
3. Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na patelni, dodajemy je do sosu, mieszamy.
4. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu.


5. Posypujemy 2 łyżki startego sera Grana Padano.
6. Wkładamy schab do piekarnika nagrzanego do 160C i pieczemy ok. 20 min.












1 komentarz: