wtorek, 29 stycznia 2013

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską i warzywami

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską i warzywami to bardzo proste i szybkie do zrobienia danie z tak zwanych zapasów lodówkowych. Wystarczy, że będziecie mieli ziemniaki, kiełbaskę, pomidory, paprykę, cebulę. Fajnie pasuje tutaj również żółty ser, no i oczywiście zioła, ale tak naprawdę ilość dodatków jest nieograniczona. Zapiekanka jest sycąca i bardzo smaczna.
Jeśli użyjecie ziemniaków gotowanych to danie szybciej będzie gotowe, z ziemniakami surowymi trzeba będzie troszkę poczekać, bo i w piekarniku muszą siedzieć dłużej by były mięciutkie. Dlatego ja jestem zwolenniczką podgotowania ziemniaków, przed ułożeniem ich w naczyniu żaroodpornym. Smacznego :-)

Czas: 45 min (w tym 25 min pieczenia w piekarniku)
Ilość porcji: 6

Składniki:
  • 6-7 średnich ziemniaków
  • 1 laska kiełbasy zwyczajnej lub podwawelskiej (ewentualnie innej)
  • 3 pomidory
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 20 dag żółtego sera
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz


1. Ziemniaki kroję na grubsze plastry i gotuję 10 min.
2. W tym samym czasie podsmażam kiełbaskę pokrojoną w plasterki na patelni.
3. Pomidory obieram ze skórki i kroję w cząstki.




4. Papryki kroję i podsmażam na patelni, cebulę kroję w kosteczke i podsmażam.


5. Paprykę, pomidory, cebulkę wsypuję do dużej miski, przyprawiam ziołami prowensalskimi, solą i pieprzem i mieszam.



6. W naczyniu żaroodpornym układam większą część ziemniaków, następnie warzywka, kiełbaskę, na górę resztę ziamniaków, zalewam bulionem.
7.Wkładam do piekarnika na 25 min w temp 180C pod przykryciem.
8. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i dodajemy starty ser, i wkładmy do piekarnika już bez pokrywy do momentu roztopienia się sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz