Czas: 50 min
Ilość porcji: 4
Składniki
- 3 szklanki wywaru z kurczaka
- 3 szklanki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 400g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 torebki lub 1 szklanka ryżu któtkoziarnistego
- 1/3 szklanki śmietany
- 1 łyżka śmietany
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
1. W rondelku gotujemy wywar z wodą i trzymamy na minimalnym ogniu.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki pokrojone w półplasterki i smażymy do miękkości. Przesypujemy do miski.
3. Na tej samej patelni podsmażamy przez kilka minut pokrojoną w kosteczkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek
4. Wsypujemy ryż i ciągle mieszając smażymy na średnim ogniu, aż się zeszkli.
5. Stopniowo wlewamy po 1 szklance gorący wywar z rondelka i ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu , aż ryż wchłonie płyn. Wlewamy kolejną szklankę i tak do momentu, aż ryż będzie wchłaniał wywar, w sumie około 20 minut.
6. Dodajemy pieczarki i jeszcze 5 min trzymamy na ogniu.Doprawiamy.
6. Śmietanę mieszamy z musztardą. Polewamy risotto i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego :-)
Nie przepadam za ryżem, ale tyle się nasłuchałem o rissoto, że dzisiaj skorzystam z przepisu. Zdam relację.
OdpowiedzUsuńnawet wyszło dobre :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam samodzielnie rissoto, wydawało mi się takie banalne i nudne (w końcu to tylko ryż i pieczarki). Z Twoim przepisem jednak sądzę, że przekonam się do tego dania i zagości w mojej kuchni częściej. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń