Składniki
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
1. Białka oddzielamy od żółtek (najlepiej do misek).
2. Białka ubijamy mikserem z cukrem na sztywną pianę.
3. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia.
4. Łączymy białka z żółtkami i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy całość.
5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180C na 30 min (sprawdzamy wykałaczką czy jest już upieczony).
6. Jeżeli chcemy uzyskać ciemny biszkopt dodajemy do ciasta 3 łyżki kakao.
ah tylko się prosi o przełożenie jakimś kremem <3
OdpowiedzUsuńKochana Kobietko, ja dopiero raczkuje co prawda w kuchni odkad zostałam mama i dziś trafiłam na Twojego bloga kulinarnego odrau dodałam go do zakładki ULUBIONE i będę tu sobie co jakiś czas zagladac, przepisy rewelacyjne a ten biszkopcik to dziś chyba sama zrobie pomimo tego ze jestem tak daleko... ;D
OdpowiedzUsuńPs.
pozdrawiam serdecznie
evela z emiratow
Evelo pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuń