Czas: 30 min
Ilość porcji: 60 szt
Farsz do pierogów ruskich
Składniki
- 1/2 kg ziemniaków
- 250g twarogu
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- papryka słodka w proszku
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie farszu
1. Gotujemy ziemniaki.
2. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni.
3. Do gorących odcedzonych ziemniaków dodajemy ser, cebulę, paprykę, sól, pieprz i ubijamy na gładką masę.
Przygotowujemy ciasto
1. Mąkę wysypujemy na blat, robimy dziurkę w środku i wlewamy stopniowo ciepłą wodę, dodajemy sól, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto około 10 min.
2. Podsypujemy blat mąką i wałkujemy ciasto na 2 mm.
3. Szklanką wykrawamy kółeczka.
4. Na stronę ciasta, która była przyklejona do blatu nakładamy farsz łyżeczką i sklejamy brzegi pieroga.
5. Gotowe pierogi wrzucamy na posoloną, gotującą się wodę przez 10 min od momentu wypłynięcia.
6. Jeżeli lubimy pierogi ruskie z cebulką, to szklimy ją na maśle do momentu aż uzyska brązowawy odcień.
7. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy masełkiem z cebulką.
Smacznego :-)
Kasiu narobiłas apetytu :))
OdpowiedzUsuńKurcze, ale bym zjadł te pierożki. Pani Kasiu narobiła mi Pani smaku:)
OdpowiedzUsuńTa porcja to na zaostrzenie apetytu, czy dla mojego 12-letniego syna?
OdpowiedzUsuńAle to pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńTe pierogi to naprawdę chwila roboty, no chyba, że ma się takich głodomorów jak adam w domu to wtedy i 200 pierogóe nie wystarczy :-)
OdpowiedzUsuń200 będzie ok, podać adres do wysyłki?
OdpowiedzUsuń