Czas przygotowania miseczek: 20 min
Czas pieczenia miseczek: 25 min
Czas przygotowania kremu: 20 min
Ilość porcji miseczek: 4
Ilość porcji kremu z cukinii: 4
Składniki do wykonania 4 jadalnych miseczek z ciasta makaronowego:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki masła z lodówki
- 2 jajka
- niecała łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- olej do posmarowania
- białko do posmarowania
1. Mąkę, masło, jajka, sól i pietruszkę wsypujemy do miski, mieszamy i zagniatamy ciasto.
2. Z ciasta formujemy kulkę, dzielimy ja na 4 części nożem.
3. Wałkujemy każdą z części na 5mm placuszki.
4. Foremki żaroodzporne przewracamy do góry dnem i smarujemy olejem, nakładamy na nie folię aluminiową i obklejamy dokładnie ciastem. Wystające brzegi odcinamy nożem.
5. Obklejone miseczki smarujemy dokładnie białkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200C i pieczemy ok. 30 min.
W tym czasie przygotowujemy krem z cukinii
Składniki:
- 4 średnie cukinie
- 3 ziemniaki
- 2 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki wywaru z warzyw
- sól
- pieprz
2. Cebulę i czosnek wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i chwilkę podsmażamy.
3. Do garnka wrzucamy cukinię i zawartość patelni, zalewamy bulionem i gotujemy 15 min.
4. Doprawiamy i miksujemy. Możemy dodać łyżkę śmietany.
5. Kremem napełniamy jadalne serducho i z groszków ptysiowych układamy serduszko.
Smacznego :-)
idealny na 10 rocznice ;) dziękuje za inspiracje;)
OdpowiedzUsuńa czy por będzie pasował do cukinii?