Czas: 1h
Ilość porcji: W zależności od parcia na słodkości (dla 4 osób)
Składniki
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 1 cukier waniliowy
- kostka masła
- 3-5 łyżek śmietany 18%
Składniki na lukier
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- trochę barwnika naturalnego np. barszcz czerwony
1. Mąkę wykładamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy, żółtka, cukier puder i pokrojone w mniejsze kawałki zimne masło.
2. Całość najpierw kroimy nożem a następnie zagniatamy ciasto, dodając stopniowo po łyżce śmietany jeżeli nie będzie się chciało kleić.
3. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy. Następnie wycinamy serduszka foremką.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy serduszka i pieczemy w piekarniku w temp. 190C na złoty kolor, 10-15 min.
5. W tym czasie robimy lukier: białko miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Do części lukru dodajemy kilka kropli barszczu czerwonego, aby uzyskać kolor czerwony.
6. Wystudzone serduszka dekorujemy lukrem :-)
Podbijecie nimi niejedno serducho :-)
Mnóstwo ślicznych serduszek ! Taki widok sprawia, że człowiekowi od razu poprawia się humor :)
OdpowiedzUsuńOj tak, mnie też się poprawił jak zobaczyłam efekt końcowy :-)
OdpowiedzUsuńJuż po walentynkach, ale ja i tak wezmę się za ich przygotowanie ;)
OdpowiedzUsuńpieknbe ciasteczka <3
OdpowiedzUsuń