Mój piernik jest miękki i gwarantuję, że zęba w nim nie zostawicie! Niekoniecznie musi być kształt serca, możecie również zrobić to ciasto w innej dowolnej formie.
Czas: 1h (razem z pieczeniem)
Ilość porcji: 8
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 3 łyżki miodu
- 2/3 szklanki wody
- 80g mniej niż połowa kostki)
- 2 jajka
- szklanka cukru pudru
- 1 białko
1. W rondelku podgrzewamy masło, miód i cukier. Jeżeli będzie zbyt gęste dolewamy trochę wody ze szklanki.
3. Dokładnie mieszamy składniki i przelewamy do formy.
4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika temp. 180C i pieczemy 40 minut.
6. Jeżeli chcemy dodatkowo ozdobić czerwonym lukrem, do jego części dodajemy kilka kropli koncentratu barszczu czerwonego (naturalny barwnik).
Ale zajebistee. <3
OdpowiedzUsuń