Z czym kojarzy Wam się zupa grochowa bo dla mnie to zapach i smak dzieciństwa, kiedy mieszkałam na wsi u Babci i cały dom pachniał tą gęstą i aromatyczną zupką. Smak zupy jest pyszny… Doskonale rozgrzewa i jest idealna na zimowe dni.
Składniki
- 2 szklanki grochu łuskanego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50dag wędzonego boczku
- 1 laska kiełbasy zwyczajnej
- kostka rosołowa
- szczypta kminku
- szczypta majeranku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- wegeta
- pieprz
1. Do gorącej wody wrzucamy groch i doprowadzamy do wrzenia.
2. Odstawiamy na 2 godziny.
3. Kroimy kiełbasę, cebulę, czosnek i boczek w kostkę.
4. Wrzucamy boczek na patelnię i podsmażamy, dorzucamy kiełbasę, cebulę i czosnek, dusimy chwilkę.
5. Do garnka wrzucamy kostę rosołową i resztę przypraw, dolewamy wrzątku, następnie dodajemy groch razem z wodą.
6. Gotujemy 30 minut.
Smacznego :-)
uwielbiam grochówkę!
OdpowiedzUsuńDorotko witaj w klubie Grochówko Żerców :-)
OdpowiedzUsuń