Likier kokosowy to nie lada gratka dla miłośników Malibu, do tej pory raczyłam się takim kupionym w sklepie, aż kilka dni temu postanowiłam zrobić samodzielnie i muszę Wam powiedzieć, że przerosło moje oczekiwania....Jest łatwe do zrobienia....a czekanie, sprawdzanie jak wygląda, zapach a potem próbowanie, smakowanie, już o częstowaniu najbliższych nie wspomnę...sprawia ogromną radość :-) Myślę, że to doskonały sposób na prezent, zwłaszcza dla wielbicieli kokosu. Można go zrobić ze spirytusu lub z wódki, ja wybrałam wódkę ponieważ nie lubię zbyt mocnych likierów.
Składniki
200g wiórek kokosowych
500ml wódki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 mleczko kokosowe (opcja)
słoik z nakrętką
1. Wiórki wsypujemy do słoika i zalewamy alkoholem, zakręcamy i odstawiamy na 4 dni.
2. Po 4 dniach odsączamy wiórki.
3. Do dzbanka wlewamy obie puszki mleka, mleczko kokosowe i odsączony przez sitko alkohol.
4. Wszystko miksujemy, przelewamy do butelki i chłodzimy.
Smacznego :-)
hmm super pomysł trzeba kupić produkty i do dzieła ;)
OdpowiedzUsuńDorotko naprawdę warto, wszystkim smakuje, zwłaszcza płci pięknej :-)
OdpowiedzUsuńOsobiście wydawało mi się że wolę wina. Ale to jest bardzo smaczne. Polecam.
OdpowiedzUsuńkurde a gdzie to mleczko dostane?
OdpowiedzUsuńKokosy uwielbiam, drineczki uwielbiam, nic tylko brać się za gotowanie ;)
OdpowiedzUsuńAż ślin ka cieknie ;)