Czas: 80 min
Ilośc porcji: 12
Składniki
- 5 jajek
- 2 i 1/2 szklanki bardzo drobno posiekanych (najlepiej zmielonych) orzechów
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z całej cytryny
- 2 kopiaste łyżki bułki tartej
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 4 łyzki słodkiej śmietany
- połówki orzechów do przybrania
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
1. Orzechy mieszamy z bułką tartą.
2. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na kogel- mogel, dodajemy sok z cytryny i orzechy, mieszamy.
3. Białka miksujemy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
4. Białka nakładamy na masę z orzechami i delikatnie mieszamy.
5. Od razu przekładamy do średniej wielkości tortownicy wysmarowanej tłusczem i obficie posypanej bułką tartą.
6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do temp. 160C i pieczemy 55 minut. Ciasto jest upieczone gdy wierzch jest ładnie zarumieniony, a boki lekko odstają od formy.
7. Chłodzimy ciasto kilkanaście minut w tortownicy, następnie wyjmujemy i całkowicie wychładzamy.
8. Czekolady i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy grubą warstwę na wierzch tortu.
9. Tort dekorujemy połówkami orzechów i w dowolny sposób na jaki przyjdzie nam ochota. Podajemy z porcją ubitej śmietany.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz