Czas: 40 min
Ilość porcji: 4
Składniki
- 6 plastrów schabu
- 150g pieczarek
- 250ml mleka
- mąka pszenna 20g
- masło 20g
- ser Emmentaler 80g
- 2 łyżki sera Gran Padano
- oliwa z oliwek do smażenia
- pietruszka do posypania
Sos beszamel:
1. W garnku gotujemy mleko.
2. W drugim garnku roztapiamy masło, do masła dodajemy mąkę, cały czas mieszając trzepaczką.
3. Ciepłe mleko wlewamy do zasmażki, mieszamy bardzo energicznie, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy, zdejmujemy z ognia.
Schab:
1. Mięso myjemy, osuszamy, na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, mięso doprawiamy i podsmażamy kilka minut z każdej strony.
2. Podsmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym.
3. Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na patelni, dodajemy je do sosu, mieszamy.
4. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu.
5. Posypujemy 2 łyżki startego sera Grana Padano.
6. Wkładamy schab do piekarnika nagrzanego do 160C i pieczemy ok. 20 min.
mmm pychotka!!!
OdpowiedzUsuń