Czas: 35 min
Ilośc porcji: 4
Składniki:
- Laska białej kiełbasy
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- butelka gotowego zakwasu na żur
- majeranek
- sól
- 4 jajka na twardo
1. Kiełbasę wkładamy do garnka, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy przyprawy i czosnek.
2. Gotujemy 20 min
3. Wyjmujemy kiełbaskę, wywar odcedzamy, nadal trzymamy na ogniu i dolewamy zakwas, cały czas mieszając, gotujemy 5 min.
4. Przyprawiamy majerankiem, dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbaskę i jajka ugotowane na twardo, doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :-)
Mniam, aż poczułam jego smak :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam żureczek :-)
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis, a juz niedługo Wielkanoc...czas sie przygotować na niedzielny śniadaniowy żur:)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda zrobię na Wielkanoc ;). Proszę o więcej wspaniałych przepisów będę śledziła pani strone !!!
OdpowiedzUsuń