Czas: 2h
Ilość porcji: 8
Składniki
- Płat z piersi indyka (80-90g)
- 30 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- łagodny ketchup
- oliwa
- sól
- pieprz
1. Mięso myjemy owijamy folią i obijamy tłuczkiem, formując prostokąt o grubości 1,5 cm.
2. Mięso solimy i pieprzymy, wewnętrzną stronę smarujemy keczupem i odstawiamy w chłodne miejsce.
3. Kroimy w kosteczkę cebulę, pieczarki w paseczki i podsmażamy na patelni, często mieszając.
4. Jak grzyby puszczą sok dodajemy bułkę tartą, przyprawy, całe jajka, mieszamy dokładnie i zasmażamy. Odstawiamy do przestudzenia.
5. Na przygotowane mięso nakładamy chłodny farsz, zwijamy, obwiązujemy nitką, smarujemy oliwą.
6. Obsmażamy z każdej strony na patelni.
7. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150C polewając wytworzonym sosem od czasu do czasu do miękkości mięsa.
Podajemy z ziemniaczkami i surówką. Dodatkowo możemy zrobić sos pieczarkowy.
SOS PIECZARKOWY:
W rondelku topimy 2 łyżki masła, dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy energicznie trzepaczką, dolewamy wodę w takiej ilości, aby uzyskać gęstą konsystencję, dodaję kilka drobno posiekanych i usmażonych pieczarek.
Podduszam chwilkę i dodaję łyżeczkę śmietany i łyżeczkę vegety.
Smacznego:-)
Mniam ładnie wygląda zabieram się do roboty;p
OdpowiedzUsuńświetny przepis, trzeba będzie wypróbować :) dzięki!
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda :) zabieram się do roboty !:D
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńrobiłam i jest bardzo dobra naprawde polecam
OdpowiedzUsuń