Czas: 40 min
Ilość porcji: 6
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 cebula
- 25g masła
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 gruszka
- 500 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietany
- sól
- pieprz
PALUCHY:
1. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce i kroimy w paseczki.
2. Każdy kawałek ciasta zwijamy w rulonik i solimy.
3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210C i pieczemy 10 min.
KREM Z ZIEMNIAKÓW
1. Cebulę obieramy, kroimy drobno i podsmażamy na małym ogniu na maśle.
2. Obieramy ziemniaki i gruszkę, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i dusimy kilka minut na małym ogniu.
3. Warzywa zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 20 min.
4. Miksujemy, doprawiamy, dodajemy śmietanę i gotowe :-)
Smacznego :-)
Świetny pomysł, na pewno skorzystam .Dziękuję ;)
OdpowiedzUsuńmmmm...apetycznie, doskonały przepis na spotkanie ze znajomymi!!
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglada.:)
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję.:)
Przepięknie rumiane paluchy! A krem ziemniaczany to jedna z moich ulubionych zup odkąd pamiętam :)
OdpowiedzUsuńOj tak paluchy są tak chrupiące, że rozpływają się w ustach są super pomysłem jak nagle zjawią się niespodziewani goście, więc warto mieć w zamrażalniku ciasto francuskie :-)
OdpowiedzUsuń