Ciasteczka są pyszne i znikają w ekspresowym tempie, ja dodatkowo posypałam je kolorową posypką. Polecam :-)
Czas: 45 min
Ilość porcji: ok 40 ciasteczek
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 130g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
lukier:
- 1 białko
- szklanka cukru pudru
1. Wszystkie składniki wykładamy na blat i szybko zagniatamy ciasto.
2. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 2h do lodówki lub 15 min do zamrażarki
3. Wałkujemy między dwoma arkuszami papieru, dzięki czemu nie klei się do wałka.
4. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy foremkami ciasteczka.
6. Białko i cukier ubijamy do uzskania gładkiej konsystencji.
7. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem, ewentualnie posypką.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz