Po ich zrobieniu pozostaje nam tylko zaprosić przyjaciół na Faworki i na ostatnią zabawę karnawałową :-)
Czas: 40 min
Ilość porcji: 1 spory talerz
Składniki:
- 250g mąki
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 zółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
2. Po uformowaniu kulki tłuczemy ją tłuczkiem kilka razy z każdej strony (im więcej tym lepiej)
3. Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy jak najcieniej.
4. Kroimy na paseczki, potem paseczki na kawałki i w każdym kawałku wycinamy nożem podłużne nacięcie.
5. Przewlekamy jeden koniec przez nacięcie i wywijamy.
6. W garnku (lub frytkownicy) rozgrzewamy olej i wrzucamy po kilka sztuk, smażymy po kilka minut z każdej strony. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które wsiąkną nadmiar tłuszczu.
Smacznego :-)
Wygląda pysznie :D Tylko ja jeszcze pokropiłam cytrynką :) Polecam mi smakowało :D
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuń