Jest szybka do zrobienia i nie jest pracochłonna.
Czas: 30 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 300g pieczarek
- 1/2 litra bulionu
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany
- groszek ptysiowy
- natka pietruszki
1. Na patelni z kilka kroplami oleju podsmażam pieczarki.
2. W garnku roztapiam masło, dodaję do niego mąkę i mieszam trzepaczką.
3. Do garnka nadal mieszając wlewam trochę bulionu i mieszam intensywnie, aby nie porobiły się grudki.
4. Wlewam cały bulion.
5. Do garna wrzucam pieczarki z patelni.
6. Podsmażam cebulkę i dodaję do garnka.
7. Całość gotuję 20 minut, doprawiam do smaku.
8. Zdejmuję z ognia, łyżkę śmietany w szklance zalewam kilkoma łyżkami gorącej zupy, mieszam i wlewam do zupy. Dodaję natkę pieruszki i groszek ptysiowy lub grzanki.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz